Tarcicę dzieli się ze względu na rodzaj drewna, z jakiego jest produkowana. Oznacza to, że dziś na rynku spotkać można produkty takie jak:
Nie każdy wie, że zanim drewno będzie mogło trafić do sprzedaży, powinno zostać ono poddane procesowi suszenia. Dzięki niemu tarcica jest w stanie osiągnąć wilgotność, podobną do tej, w której będzie w przyszłości użytkowana. Podczas etapu suszenia, wzrasta jej twardość, poprawia się jakość obróbki, jak również uzyskiwana jest odporność na działanie czynników abiotycznych oraz biotycznych.
Chcąc mieć pewność, że drewniany surowiec zachowywać będzie swoje pierwotne właściwości i nie będzie ulegać nieestetycznym odkształceniom, warto zadbać o właściwe przechowywanie. Tego typu produkty oferuje przedsiębiorstwo Tartak Rybojady, funkcjonujące na rynku od wielu lat. Pracownicy zajmują się wytwarzaniem przede wszystkim tarcicy bukowej oraz sosnowej, lecz nie tylko.